Sensommeren er højsæson for aggressive hvepse. Vi giver dig 9 gode råd til at blive fri for små, summende og ubudne middagsgæster.

For de fleste af os er sommer lig med grill-hygge og middag under åben himmel. Desværre bliver middagshyggen indimellem afbrudt af små, påtrængende og summende skabninger. Særligt hvepse er en pestilens og kan ødelægge måltidet for mange af os, da de små skabninger – udover at være generende – potentielt kan gøre skade med deres stik. Sommerhuslivet vejleder dig til, hvad du kan gøre for at undgå, at hvepsene gør deres indtog.

9 tips til at slippe af med hvepse ved bordet

  1. Sæt en skål med eddike på havebordet; hvepsene hader lugten.
  2. Hav en vandforstøver stående, og sprøjt nærgående hvepse med vandet. De vil tro, det regner og søge hjem til boet.
  3. Sæt en eller flere flasker med sukkervand i nærheden – men stadig på afstand – af middagsbordet. Det vil tiltrække hvepsene og holde dem væk fra jeres hyggestund. Du kan for eksempel hænge flaskerne i et træ.
  4. Hold sukkerholdige fødevarer indenfor så længe som muligt. Hent først kagen, isen eller vandmelonen, når den skal spises, og sæt brugte tallerkener og skåle ind efter brug.
  5. Tænd et myggelys; hvepsene kan ikke lide lugten.
  6. Kommer hvepsen for tæt på, skal du endelig ikke slå til den med hånden, da det vil gøre den mere aggressiv. Skub den i stedet roligt væk, og forsøg at undgå at gå i panik, da det også kan ophidse hvepsen.
  7. Investér i en elektrisk fluesmækker, som I kan ty til, hvis hvepsene nægter at forlade selskabet.
  8. Fjern nedfaldent frugt, da det tiltrækker hvepsene til din have.
  9. Er boet på din grund? Find det og få det fjernet – eventuelt med professionel hjælp.

Tip! Husk på, at hvepse ikke kun er en dårlig ting. De begrænser bestanden andre insekter som for eksempel myg, bladlus, larver og fluer. Bekæmp derfor kun hvepse, hvis de er til gene.

Læs også: 9 råd til at beskytte sommerhuset mod insekter

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver stukket?

Hvepsene stikker, når de føler sig angrebet, og stikket gør ondt, fordi hvepsens brod indeholder gift.

Hvis du bliver stukket, er det en god idé at fjerne brodden hurtigst muligt. Brug en pincet (eller en negl), og rens såret med sæbevand. Pas på, du ikke skubber mere gift ind i såret.

Et hvepsestik vil næsten altid gøre ondt, og huden vil blive rød, hæve og klø. Kontakt lægen, hvis du har mistanke om en allergisk reaktion. Symptomerne herpå er pludselige eller kraftige reaktioner, utilpashed, svimmelhed, opkastningsfornemmelser, diarré og/eller vejtrækningsbesvær. Bliver du stukket i mund, svælg, luftrør eller udenpå halsen, skal du også omgående søge læge.

Drik ikke af lukkede og mørke beholdere, da hvepsene kan gemme sig dernede, og du dermed kan risikere at få en af de stikkende uromagere ind i munden, når du tager en tår. Hæld i stedet dine drikkevarer op i et glas.