Det er vigtigt at rengøre og tjekke dine tagrender en-to gange årligt for at undgå fugtskader på dit sommerhus. Læs, hvordan du i fem trin nemt kan klare projektet.

Når vinteren er på vej og med den både regn, slud, blæst og frost lige rundt om hjørnet, er det en god idé at rense dine tagrender. Det kolde og våde vejr kan nemlig ikke bare være en hård fornøjelse for planter, dyr og vanteløse fingre – tagrenderne kæmper også en brav kamp mod kulden. Rens og tjek dem derfor for beskadigelser i efteråret, inden frosten for alvor sætter ind, og slip for unødvendige frost- og fugtskader.

Rens dine tagrender i fem trin

  1. Rens først tagrenderne for vand, blade og andet skidt, der har sneget sig ned. Start i den ene ende og arbejd dig systematisk ned i den anden – brug hænderne, en tagrendeskovl eller et andet plastikredskab. Smid snavs og lignende op i en spand, så det ikke ligger og roder på jorden.
  2. Brug en børste til at løsne det hårdføre snavs, som sidder tilbage i tagrenden.
  3. Skyl tagrenderne og nedløbsrøret godt igennem via en haveslange. Alternativt kan du bruge en vandkande, men en haveslange med højt vandtryk er mest effektiv. Sørg for, at vandet uproblematisk kan løbe hele vejen igennem, og fjern eventuelle ”propper”.
  4. Gennemgå tagrenderne for revner og andre utætheder. I byggemarkedet kan du finde speciel tape lavet til at lave simple reparationer af tagrender. Du kan også bruge fuge til opgaven. 
    Tip! Tagrenden skal være helt tør, inden du laver reparationer. Tør den godt af med en klud eller køkkenrulle.
  5. Tjek, at tagrenderne peger ned mod nedløbsrøret, og at bagkanten er en smule højere end den forreste kant, så vand ikke løber ind mod huset, hvis tagrenden bliver fyldt op.

Læs også: 5 nemme trin: Vedligehold havemøblerne inden vinteren