En havedam er en god måde at skabe afveksling i sommerhusets have. Se, hvordan du selv kan anlægge dammen i otte simple trin.

Det er slet ikke så svært at anlægge din egen dam i sommerhusets have. Det kræver selvfølgelig idt planlægning og efterfølgende vedligeholdelse, men der er få ting som vand, der kan give en have et helt særligt udtryk.

Tip! Husk at tænke på sikkerheden. Har du mindre børn eller børnebørn – eller lejer du sommerhuset ud til børnefamilier – kan et lille hegn omkring dammen være en god idé.

Guide: Anlæg en havedam i 8 trin

  1. Tjek først, om du skal søge tilladelse hos kommunen - det er forskelligt fra kommune til kommune. Tjek også, om der er rør eller lignende i jorden.
  2. Beslut, hvilken form du ønsker dammen skal have. Prøv dig eventuelt frem ved at markere området med pinde eller lignende, inden du starter udgravningen.
  3. Herefter kan du begynde at grave ud. Brug en spade eller en minigraver til at grave hullet. Lav en hylde omkring 30 centimeter nede hele vejen rundt. På den måde undgår du, at sten og lignende triller ned i bunden af søen, og du kan nemt ”rydde hylden” indimellem.
    Tip! Dammen bør have tre dybder, og skal der være fisk i dammen, skal den dybeste være mindst 80 centimeter.
  4. Sørg for, at kanten er jævn hele vejen rundt.
  5. Fjern sten og andre skarpe genstande, og læg eventuelt et lag sand jævnt over hele hullet.
  6. Nu kan du lægge en tyk gummidug eller damfolie udover hullet. Det skal gå minimum 25 centimeter udover kanten.
  7. Placer, det materiale du ønsker at bruge til kanten, så det dækker dugens kanter. Det kan for eksempel være større sten, grus eller planter.
  8. Fyld til sidst din helt egen dam med vand.

Tip! Du kan også benytte et formstøbt bassin i stedet for en gummidug.

Læs også: 9 tips til en pæn græsplæne

Skal jeg have en pumpe?

Du behøver ikke installere en pumpe, et rensningsanlæg eller andre tekniske installationer i din havedam – men de hjælper med at holde den ren og mindsker dermed vedligeholdelsesarbejdet for dig.