Lyset er en vigtig del af enhver indretning - også i sommerhuset. Det helt rigtige lys er både behageligt og brugbart. Få vores eksperters bedste tips til belysningen i dit sommerhus.

Hvem fortæller? dansommers ejerrådgivere giver til daglig gode råd og vejledning til de mange sommerhusejere, som lejer deres huse ud gennem sommerhusudlejeren. De arbejder hver dag med sommerhusudlejning, -indretning og meget mere. Mange af dem har 10, 15 og 20 års erfaring i branchen. Her giver de deres bedste råd til belysningen i sommerhuset.

7 tips til lyset i sommerhuset

  1. Materiale: Lampens materiale har stor betydning for lyset – glas og lyse stofskærme lader lyset sprede sig, hvor for eksempel stålskærme begrænser belysningen. En glasskærm oplyser for eksempel rummet dobbelt så meget, som en skærm i ikke gennemsigtigt materiale.
  2. Placering i fokus: Tænk over lampens placering i sommerhuset, når du skal vælge type og materiale – funktion(er) fremfor design. I artiklen ”Lys i sommerhuset: Lys i forskellige rum” kan du læse mere om belysningen i alle husets rum.
  3. Flere kilder: Flere forskellige lyskilder i hvert rum får rummet til at virke levende. Det kan være direkte lys, indirekte lys, spotlys, stearinlys og så videre. Blandingen af lyskilder giver også mulighed for at tage hensyn til de forskellige aktiviteter, I bruger rummet til.
  4. Naturligt lys: Overvej rummets naturlige belysning. Er rummet meget lyst med hvide vægge og store vinduespartier, kan du måske nøjes med en lampe, som giver mindre lys. Husk dog altid at overveje, hvordan det naturlige lys bliver, når solen går ned.
  5. Valg af pære: Lyskilden har stor betydning for, hvordan lyset i et rum virker. Generelt anbefaler vi LED-pærer, da de er energibesparende og holder længe. 
    Tip! Du kan få hjælp til at vælge den bedste lyskilde for dig i artiklen ”Vælg den rigtige elpære”.
  6. Supplér nedadrettet lys: Nedadrettet lys – for eksempel ganske almindelige loftslamper – kan give en mørk fornemmelse i rummet. Er du glad for nedadrettede loftslamper, kan du supplere med andre lyskilder som læselamper og på den måde skabe en behagelig og brugbar belysning.
  7. Lavloftede rum: Er der lavt til loftet i rummet? I lavloftede rum bliver lyset fra almindelige loftlamper ikke spredt, på den måde som det er tiltænkt, og rummet kan nemt komme til at virke mørkt og koldt. Ved lavloftede rum er det derfor en god idé at bruge væglamper eller gulvlamper, som lyser opad. Lyset bliver på den måde reflekteret i rummets loft og på væggene, og der opstår et diffust lys, som oplyser hele rummet. Det giver en illusion af et større rum, fordi lyset ”løfter” loftet.

Sommerhus_lys

Spise-, hygge- og læseplads: De forskellige lyskilder tilgodeser stuens mange funktioner og skaber samtidig liv i rummet.

Lys_stue_sommerhus

De hvide vægge og det naturlige lys fra det store vinduesparti får rummet til at virke lyst på trods af de få lyskilder.

Læs også temaet ”Lys i sommerhuset” og få flere gode råd og inspirationen til belysning.