Efteråret er her, dagene bliver kortere og køligere, og før vi får set os om, er det vinter. Forbered sommerhusets have på den kolde tid med denne guide.

Har dit sommerhus en anlagt have, er der en række ting, du kan gøre for at gøre den klar til vinteren.

Græsplænen

Vinteren kan være hård ved din græsplæne, og derfor har den brug for pleje, før kulden rammer.

Tip! Er der bare pletter i din græsplæne, eller vil du anlægge en ny plæne, er efterårets lune men fugtige klima perfekt til at så nyt græs.

5 tips: Sådan beskytter du bedst græsplænen

  1. Når bladene falder om efteråret, skal du regelmæssigt rive plænen og sørge for, at der ikke ligger visne blade. Din græsplæne har nemlig brug for luft og lys for at holde sig pæn hen over vinteren.
  2. Læg de samlede blade ud i kanten af haven og over følsomme planter. Jorden har godt af at være dækket til, når frosten rammer. Fjern eventuelle resterende blade om foråret.
  3. Slå græsset en sidste gang omkring slutningen af ​​oktober, eller før det bliver frostvejr.
  4. Sørg for, at græsset ikke er kortere end fem cm; det giver bedre modstand mod ukrudt og mos.
  5. Rengør plæneklipperen efter årets sidste græsslåning. Når du husker at vedligeholde din plæneklipper, forlænger det maskinens levetid og sikrer, at græsset klippes mere jævnt. Tag tændrørshætten af, så maskinen ikke starter, og fjern græsrester og jord fra undersiden af maskinen. Hvis du vil være ekstra grundig, skifter du også olie og benzinfilter.

Græsplæne i sommerhus

Slå græsset en sidste gang inden vinteren, når jordtemperaturen er mellem 5 og 7 grader.

Buske

For at undgå at sommerhushavens buske rådner i løbet af den fugtige vinter, skal de beskæres, når de begynder at blive gule. Dét sker som regel i løbet af det tidlige efterår. Fjern også nedfaldne blade, som ligger oven på buskene, da de ellers ikke får nok frisk luft og lys.

Tip! Roser og rosebuske bør ikke beskæres i efteråret.

Beskær buskene i dit sommerhus

Brug skarpe redskaber, når du beskærer dine buske; så undgår du, at skade busken mere end højest nødvendigt. Er snittet ujævnt, giver det større risiko for, at busken beskadiges af svamp og lignende. 

Plantning

Efteråret er generelt en god tid til både plantning og omplantning i haven. Det skyldes, at jorden stadig er varm efter sommeren og normalt også fugtig efter efterårets byger. Betingelserne er på den måde perfekte for, at nye planter kan danne rødder, før kulden kommer.

Blomsterløg

Plant forårsblomstrende blomsterløg som tulipaner, forårskrokus, prydløg og skillaplanter i efteråret. Det giver blomsterne masser af tid til at udvikle sig i jorden hen over vinteren, inden de blomstrer om foråret. De fleste blomsterløg trives i frisk, fugtig jord. Løg skal plantes på en dybde, der er to til tre gange højden af ​​løget.

Sommerblomstrende løg som liljer, dahliaer, gladiolus og begonia tåler ikke frost. Derfor skal de graves op i begyndelsen af efteråret og opbevares indendørs – for eksempel i en kasse med god luftudveksling. Løgene skal opbevares køligt. Du kan også vælge at lade løggene ligge og plante nye til foråret.

Blomster plantning sommerhus have

Køb de største blomsterløg, du kan finde, da de er stærkest.

Læs også5 nemme trin: Vedligehold havemøblerne inden vinteren

Tagrenderne

Selvom det ikke strengt taget er en haveaktivitet, er efteråret også et godt tidspunkt at rense sommerhusets tagrender. Du kan læse vores guide til, hvordan du renser dine tagrender i fem nemme trin lige her.

Rens tagrender

Hvis tagrenderne løber over, kan det skabe irriterende fugtskader på dit sommerhus - heldigvis kan de nemt forebygges.

Dræbersnegle

Blev din sommerhushave også invaderet af dræbersnegle denne sommer? Fjern dræbersneglenes æg i begyndelsen af efteråret. På den måde minimerer du antallet af snegle i sommerhusets have til næste år.

Se efter små klumper af hvide æg på cirka 3-4 mm i diameter – gennemsigtige æg tilhører andre sneglearter, som kan gavne din have. Dræbersneglenes æg vil ofte ligge fugtige steder og i skygge; kig for eksempel under grene, rødder, sten, urtepotter, brædder, i kompostbunken og lignende.

Læg æggene i en pose, luk posen og smid den ud. Du kan også destruere æggene ved at overhælde dem med kogende vand.

Fjern dræbersnegle i sommerhuset

Du kan holde bestanden af dræbersnegle nede ved at sætte ind allerede i efteråret.

Læs også: Slip af med edderkopperne i sommerhuset