Hold græsplænen i sommerhuset flot, jævn og fri for ukrudt med Sommerhuslivets ni råd til en flottere græsplæne.

Græsplænen er ofte, det første du ser, når du træder ud i en have, men en smuk plæne kræver tid og pleje. Sørg for at midtpunktet i din sommerhushave er pæn og imødekommende med vores bedste råd til en fornyet græsplæne.

Læs også8 tips: Slip af med ukrudtet

9 tips til at forny din græsplæne

 1. Giv topdressing: Er plænen ved dit sommerhus fyldt med huller? Giv den topdressing, og se den blive pæn igen. Det gør du ved at blande kompost, grus og muldjord, fordele det over de hullede eller ujævne dele af græsplænen og til sidst jævne blandingen over hele plænen med en rive.
 2. Slå græsset: Sving græsslåmaskinen cirka en gang om ugen i løbet af foråret, sommeren og de første måneder af efteråret. På den måde passer du på rodnettet, mens du samtidig holder plænen pæn og tidsler og lignende ukrudt nede. Lad det afslåede græs ligge til regnormene.
 3. Klip ikke for kort: Lad være med at klippe dit græs til mindre end fire centimeter. Så risikerer du nemlig at beskadige plænen.
 4. Skær til: Skær plænens kanter et par gange årligt.
 5. Giv gødning: Giv plænen en omgang naturgødning, hvis den trænger til at blive frisket op. Pas på, du ikke bruger for meget gødning – det skader nemlig plænen. Læs anvisningen på emballagen.
 6. Strø kalk: Spred granuleret kalk udover plænen én gang hvert femte år – helst i starten af foråret.  Du kan købe kalken i dit byggemarked.
 7. Bekæmp mos uden klipper: Hvis du kæmper med mos, kan du med fordel lade græsset vokse sig højt indimellem. På den måde kvæler græsset nemlig mosset. Men det er en hård-fin grænse, for når du lader græsset gro, er der også frit spil for ukrudt som for eksempel tidsler – så lad ikke græsslåmaskinen stå for længe.
 8. : Er plænen blevet for kedelig at se på, eller vil du bare gerne have den tættere? Efterså den med nye frø. Det gør du ved at løsne jorden, så frøene og efterfølgende vande plænen. 
  Tip! Så kun nye frø, når jorden er tør.
 9. Vær realistisk: Det er urealistisk at undgå ukrudt fuldstændig – særligt hvis du ønsker at begrænse eller helt undgå kemi og især i sommerhuset, hvor du højest sandsynligt ikke er hver dag. Skru ned for forventningerne, og nyd din smukke græspæne.

Læs ogsåGuide: Hovedrengøring af sommerhuset

Husk, at en god græsplæne ikke behøver at betyde en helt perfekt græsplæne.

Billederne i artiklen er af danske dansommer-huse.