Foråret er over os og med det også det helt rigtige tidspunkt at hive havehandskerne på, hvis du vil slippe af med ukrudtet i sommerhushaven. Vi har allieret os med en ekspert og giver dig en håndfuld gode råd til lejligheden.

Hvem fortæller? Henriette Lønstrup er gartner og havedesigner. Hun arbejder med alt fra tegning af haveplaner til konkrete planteopgaver og har anlagt masser af sommerhushaver. Til daglig driver hun Henriettes Havedesign og planteskole.

Hvilken type ukrudt taler vi om?

De fleste haveejere er enige om, at ukrudt er en uvelkommen pestilens i haven – og sommerhushaven er ingen undtagelse. Sommerhuslivet giver dig otte tips til, hvordan du nemmest bekæmper havens ukrudt.

Før vi kommer så langt, skal vi have styr på de forskellige former for ukrudt. Typen er nemlig helt afgørende for, hvilken metode der bedst egner sig til at forebygge og fjerne ukrudtet. Kort fortalt findes der to slags ukrudt:

 • Det rodfaste eller ”flerårige” ukrudt, som overlever vinteren ved at gemme næring i stilke eller rødder og derfor kommer igen hvert år. Det er for eksempel skvalderkål, mælkebøtter, brændenælder, tidsler, græstotter, snerler og kvikgræs.
 • Frøukrudt eller såkaldt ”etårige ukrudt”, som vokser via små frø, der spirer. Ukrudtet dør efter sæsonen, men spreder frø, som betyder, at det vokser igen foråret efter. Etårigt ukrudt er for eksempel rap- og fuglegræs, burresnerre og branbæger.

Begge typer spreder sig nemt og er irriterende, når du gerne vil holde haven pæn. Heldigvis er der råd at hente.

Læs også: 15 tips: Gør dit sommerhus forårsklar

Fjern ukrudtet i sommerhushaven

Mælkebøtter er rodfast ukrudt. I bed kan de fjernes med et mælkebøttejern, som skærer roden over, eller du kan bruge en hakke eller lignende til at fjerne jorden langs mælkebøttens rod og forsigtigt hive hele planten op.

3 tips til at slippe for det rodfaste ukrudt

 1. Tag det tidligt: Det er klart nemmest at slippe af med ukrudtet, hvis du ikke giver det mulighed for at vokse sig stort og stærkt. Rodfast ukrudt begynder allerede at vokse i vintermånederne, så det er med at komme i gang så tidligt som muligt. Starter du ukrudts-nedkæmpningen i det tidlige forår, kan du minimere det rodfaste ukrudt betydeligt.
  Tip! Ligeså snart plænen begynder at blive grøn, kan det betale sig med en tur til sommerhuset. Får du slået græsset tidligt, kan du nemlig holde skvalderkål nede.
 2. Bekæmp i fugtigt vejr: Du skal selvfølgelig ikke rende rundt med ukrudtsjernet, mens det øser ned, men kort tid efter, det har regnet, er et rigtig godt tidspunkt til at komme det rodfaste ukrudt til livs. Når der er en smule fugt i jorden, sidder rødderne nemlig løsere.
 3. Brug hænderne: Det er vigtigt, at få rødderne med op, når du fjerner det flerårige ukrudt. Brug dine hænder til at rive rodfast ukrudt op, så du på den måde sikre, at rødderne kommer med og samtidig undgår at beskadige eventuelle planter omkring. Husk at rive ukrudtet sammen, når du er færdig. Lader du det ligge på jorden, kan det nemlig spire igen – særligt i fugtigt vejr.

3 tips til at slippe for det etårige ukrudt

 1. Start i maj: Det etårige ukrudt begynder som regel at spire i starten af maj måned. Derfor er det en god idé allerede her at gå i haven og på den måde nedkæmpe ukrudtet, inden det vokser sig stort og når at sprede frø.
 2. Rod rundt: Det etårige ukrudt har kun overfladiske rødder og sidder derfor ikke fast på samme måde som det rodfaste. Derfor kan du ”nøjes” med at rode rundt i ukrudtet og på den måde fælde det – for eksempel med en kultivator, hakker eller et skuffejern. Du behøver heller ikke fjerne det afrevne ukrudt.
  Tip! Inden for en uges tid er det en god idé at tjekke, om noget af ukrudtet er overlevet og i så fald give det en tur igen.
 3. Bekæmp i tørvejr: Modsat det rodfaste ukrudt er det bedst at bekæmpe etårigt ukrudt, mens jorden er tør. På den måde får ukrudtet nemlig ikke så nemt fat igen.

Læs også: 9 råd til at beskytte sommerhuset mod insekter

Til sidst får du lige to ekstra råd, som gælder for både fler- og etårigt ukrudt:

 1. Dæk til: Du kan slippe for ukrudtet i bede ved at dække den bare jord til, så du holder solen ude. Du kan for eksempel bruge planter egnet til bunddække eller dække jorden med flis.
 2. Pas på kemien: Læs altid emballagen og følg anvisningerne nøje, hvis du vælger at bruge et ukrudtsmiddel. Hvis produktet er godkendt af Miljøstyrelsen, har det en dansk etiket med brugsanvisning. Husk desuden at holde de mindste væk fra haven, når du sprøjter. Miljøstyrelsen understreger, at børn og dyr ikke må komme i nærheden af det sprøjtede område, før det er helt tørt.