Et dårligt indeklima i sommerhuset er både generende og skadeligt for din sundhed. Vi giver dig derfor en række simple råd til, hvordan du skaber et bedre indeklima i dit feriehus.

Dit fjernsyn og dit strygejern; din computer og din printer; den nye sofa, imprægneringen til støvlerne og ikke mindst alle dine rengøringsmidler: Et usundt indeklima kan skyldes kemikalier fra alt fra elektronik og møbler til ungernes legetøj og diverse kemiske produkter til husholdningen. Dertil kan støv, fugt og meget mere have sin, negative, virkning på indeklimaet i dit hus.

Et dårligt indeklima kan blandt andet skyldes:

  • Kemikalier i diverse produkter
  • Manglende udluftning
  • Utilstrækkelig rengøring
  • Elektronik
  • Rygning
  • Forkert brug af kemikalier
  • Fugt

Den dårlige luft i huset kan både føre til hovedpine, irriterede luftveje, allergiske reaktioner, problemer med koncentrationen, svimmelhed og lignende. Heldigvis kan du gøre meget for at afhjælpe et usundt indeklima:

1. GØR RENT

Gør grundigt rent, når du ankommer til sommerhuset. Nogle kemiske stoffer binder sig til støv, så støv af mindst én gang om ugen. Støvsug desuden ofte, særligt hvis der er børn i huset, som opholder sig meget på gulvet. Husk at støvsuge sofa, lænestole, madrasser og andre møbler for at få bugt med genstridige husstøvmider.

Læs også: Guide: Løbende rengøring af sommerhuset

2. HUSK TÆPPERNE

Gulvtæpper er hyggelige og kan beskytte gulvet mod slid – men de er ikke specielt gode for indeklimaet. Tæpperne samler støv, husk derfor at banke og støvsuge dem tit. Giv dem en tur i vaskemaskinen, hvis de kan tåle det, og støvsug dem grundigt, hvis de ligger fast.

Stue med gulvtæppe

Grundig rengøring af gulvtæpperne er særligt vigtigt i køkkenet, hvor uvelkomne madrester nemt kan gemme sig i tæpperne.

3. VASK DYNER OG SENGETØJ

Dyner, puder og sengetøj er samlingspunkter for støv, som spreder sig, når du rører ved dem. Skift sengetøj, hver gang du skal bruge huset – og minimum hver 14. dag. 

Ryst jævnligt puder og dyner ud af vinduet, og vask dem cirka hver anden måned; oftere hvis du lejer huset ud jævnligt. På den måde reducerer du risikoen for husstøvmider. En vaskemaskine med 7 kg tromle kan indeholde én dyne eller to hovedpuder. 

Tip! Vask ved 60 grader på et skåneprogram og tør i tørretumbleren sammen med et par tennisbolde, som kan banke fyldet på plads.

4. LUFT UD

Når du lufter ud, blæses rester af kemiske stoffer ud, luftfugtigheden nedsættes, og på den måde falder risikoen for husstøvmider endnu mere. Sørg for, at der er gennemtræk, når du lufter ud. På den måde får du den mest effektive gennemluftning af huset.

Tip! Husk at lufte grundigt ud, når du gør rent og anskaffer dig nye møbler, som afgiver skadelige gasser.

Derhjemme bør du lufte ud hver dag. Det kan selvfølgelig være svært at leve op til den regel i sommerhuset, men luft grundigt ud, så snart du ankommer til sommerhuset, og inden du tager afsted. Luft derefter ud – med helt åbne vinduer – to gange dagligt i 5-10 minutter. 

Bor du i nærheden, kan du med fordel køre forbi og give dit sommerhus en udluftning, hvis huset indimellem står tomt i længere perioder.

5. UNDGÅ FUGT

Der er mange ting, du kan gøre for at begrænse fugten i dit sommerhus. Det handler selvfølgelig om at lufte ud, men husk også at tænde emhætten, hver gang du laver mad, kun at hænge tøj til tørre udendørs og at holde badeværelsesdøren lukket, når nogen bader. 

Badeværelse og indeklima

Badeværelse og køkken er mest udsatte for fugt, da der udvikles vanddamp, når du går i bad og laver mad. Luft derfor ekstra godt og ofte ud i de rum. 

Hvis du bruger huset om vinteren, er det også en god idé at holde en ensartet temperatur på over 18 grader i alle rum for at undgå fugtskader.

6. FÅ STYR PÅ KEMIKALIERNE

Følg altid vejledningen, når du bruger diverse kemikalier, og lad være med at bruge spray inde i sommerhuset. Alle typer sprayprodukter forøger nemlig koncentrationen af kemikalier i dit hus.

7. SLUK ELEKTRONIKKEN

Varm elektronik frigiver skadelige kemikalier. Sørg derfor for at slukke tv, computer og andet elektronik helt - altså ikke kun på standby - når du ikke bruger dem.

Stue med tv

Mange sommerhuse har efterhånden tv: Husk at slukke det, så sparer du både på energiforbruget og forbedrer indeklimaet.

Læs også: 10 tips til et energivenligt sommerhus

Kilde: Miljøstyrelsen

Alle billeder i artiklen er fra danske dansommer-huse.