Selvom vinteren er over os, er der stadig masser af ting, du kan lave i sommerhusets have i den kolde periode.

5 slags havearbejde du kan lave i slutningen af vinteren

1. Beskær: Har du en hæk ved sommerhuset, kan du med fordel beskære den om vinteren. Beskær toppen, så den er omkring 10-20 centimeter lavere, end den højde du ønsker. Beskær gerne hækkens sider over flere sæsoner, én side af gangen, så den beskårne side har tid til at tætne, før du beskærer de øvrige sider. Hvor tæt, du kan beskære hækken, afhænger af hækplanten. Du kan også beskære løvfældende buske og træer – de kan beskæres hele året med undtagelse af om foråret. Brug altid rene og skarpe værktøjer, så du sikrer dig, at du får et helt rent snit.

2. Fjern sneen: Vinteren har indtil nu vist sig fra sin milde side, men falder der sne, kan du derfor med fordel fjerne det værste fra havens planter. Store mængder sne kan nemlig ødelægge dine planter, hæk og træer med tynde grene. 

3. Plant om: Har du overvintrende planter i potter ved sommerhuset, er det nu, du skal skifte jorden og eventuelt plante om til nye potter. Det skyldes, at det er lettere, når planterne ikke for alvor er begyndt at gro endnu. Fik du ikke plantet barrodede buske eller træer i efteråret, kan du også til nød gøre det i en frostfri vinterperiode. Forholdene er dog ikke nær så hensigtsmæssige som i efteråret.

4. Klip podekviste: Vil du selv pode dine frugttræer, er det også nu, du skal skære podekvistene af, da træet er i sin hvileperiode. Det er dog vigtigt, at vejret er tørt og frostfrit. Vælg sunde kviste, som er fra den foregående sæson, og opbevar dem køligt og fugtigt, indtil du kan pode dine træer i begyndelsen af foråret. Du kan for eksempel grave kvistene cirka 10-15 centimeter ned i jorden. Kvistene skal ligge vandret.

5. Lad græsplænen hvile: Undgå at færdes unødigt på græsset omkring sommerhuset – særligt når det er frostvejr. Bliver jorden trykket sammen, får plænens rodnet nemlig mindre ilt, hvilket kan betyde skader på plænen. Har din græsplæne en pH-værdi på mindre end 7, kan du med fordel behandle den med kalk i slutningen af vinteren og på den måde bekæmpe mos i plænen.

Læs også: 15 tips: Gør dit sommerhus forårsklar