Der findes mange måder at spare på elforbruget, og det gavner både pengepungen og miljøet – læs her, hvordan du relativt nemt kan skrue ned for elregningen.

Hører du til den del af sommerhusfolket, som bruger deres sommerhus om vinteren, og ønsker du at spare på elregningen, uden at det går udover hyggen? Så kan du med fordel spare lidt på strømforbruget i køkkenet. Sommerhuslivet giver dig fem sparetips til, hvordan du nemt kan skrue ned for dit elforbrug.

Sommerhuskøkken, spar på strømmen

Der er masser af penge at spare på elregningen for både lys, køleskab, fryser ovn og meget mere.

Psst.. Mangler du inspiration til indretningen af dit køkken? Få seks gode råd til opgaven i artiklen "Tips til sommerhuskøkkenet".

1. Skru op for køleskabet

… og fryseren. Du kan spare cirka 5% af køleskabets elforbrug, hvis du sætter temperaturen op med bare 1 grad. Din frysers temperatur bør ikke være under -18 grader.

Tip! Du kan spare samme mængde el, hvis du sænker temperaturen i køkkenet, som hvis du sænker den i selve køleskabet.

2. Skru ned for opvaskemaskinen

Hvis du vasker ved 65 grader, kan du med fordel sætte temperaturen ned på din opvaskemaskine. Vask i stedet ved 50-55 grader – og husk altid at fylde maskinen helt op, inden du tænder den.

3. Slut tv’et

Nu tænker du måske, at fjernsynet ikke typisk er en del af køkkenet – men kan du sige dig fri for liiige at smutte i køkkenet efter kaffe eller en lille snack, mens tv’et kører i stuen? Det kan vi (desværre) ikke. Men fjernsynet er en af de ting, som bruger allermest strøm. Sluk det altid, når du ikke bruger det, også selvom det kun er et par minutter; og husk også at slukke for standbyfunktionen.

4. Fyld ovnen

Der er flere måder, du kan spare strøm, når det kommer til madlavning i ovnen. Du kan:

  • Udnytte for- og eftervarmen, når du laver mad.
  • Sørge for, at maden er optøet, inden du tilbereder den. Brug eventuelt din mikroovn til at tø op, hvis du har glemt at få maden ud af fryseren i tide – det er faktisk mere energibesparende end at tø op i ovnen.
    Tip! Tø op i køleskabet, så sparer du også på strømmen her, da det frosne mad hjælper med at holde temperaturen nede.
  • Tilberede mad, som skal laves ved samme temperatur, samtidig, hvis du har en varmluftsovn. Stegen og kartoflerne kan sagtens deles om pladsen.

5. Brug LED-pærer

Arbejdslyset i køkkenet er vigtigt! Men derfor kan du sagtens finde en elpærer, som er energibesparende og samtidig effektiv. LED-pæren findes i mange former og har et lavt energiforbrug og en lang levealder.

Læs også: Lys i sommerhuset: Vælg den rigtige elpære

 Billederne i artiklen er fra danske NOVASOL-huse.