Det kan være svært at finde ud af, hvilke projekter, der er vigtigst, når du vedligeholder sommerhuset. Vi guider dig til tre mindre - men vigtige - reparationer, som du bør fikse hurtigst muligt.

Langt hen ad vejen er det et spørgsmål om, hvad der er vigtigt for dig og dine nærmeste, når du skal vælge, hvilke projekter du skal kaste dig over, når du vedligeholder dit sommerhus. Enkelte opgaver er dog altid vigtige at prioritere – lader du stå til, kan det nemlig ende med større skader på dit hus.

Psst.. Overvejer du at renovere i dit sommerhus? Læs Sommerhuslivets store tema om sommerhusrenovering for få midler lige her.

En defekt tagrende

Skade på tagrende i sommerhus

Det er vigtigt at rense tagrenderne med jævne mellemrum - særligt om efteråret, hvor de er i risiko for at blive tilstoppede med nedfaldne blade og lignende.

Tagrenderne hjælper med at beskytte dit sommerhus mod fugtskader, og det er derfor meget vigtigt, at du fikser alle utætheder, så snart du opdager dem; også selvom det kun er en mindre skade. Tjek også jævnligt, at tagrenderne ikke er tilstoppede.

Læs også: Sådan renser du sommerhusets tagrender

Gamle el-installationer

El i sommerhus

Beskadigede el-installationer kan betyde en stor risiko for brand. Derfor er det vigtigt at reparere den slags med det samme. Husk, at en del el-arbejde kun må udføres af en autoriseret elektriker.

Mange sommerhuse indeholder gamle el-installationer og -apparater. De gamle ledninger og el-apparater som for eksempel billedrørsfjernsyn kan udgøre en brandfælde, og har du den slags i sommerhuset, er det ekstra vigtigt, at du er opmærksom herpå.

Ifølge loven skal gamle stofledninger udskiftes i forbindelse med nye el-installationer. Det er vigtigt, at du skifter hele kablet, når du udskifter de gamle el-installationer, da nye ledninger ikke må blandes med gamle stofledninger. På Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du læse om, hvilke typer el-arbejde du selv må udføre.

Tip! Tjek alle el-installationer jævnligt og som minimum to gange årligt – før og efter vinteren. Vær også opmærksom på, at dine el-installationer (nye som gamle) ikke lider overlast ved for eksempel klem eller buk og tjek dem jævnligt for skader.

Læs også: Eksperternes 7 bedste råd til lys i sommerhuset

Beskadigede fuger

Rengøring af fuge i sommerhus badeværelse

Trænger fugerne i badeværelset til en rengøring? Du kan købe børster særligt beregnet til rengøring af fuger – men en ganske almindelig tandbørste fungerer lige så godt.

Er en eller flere af fugerne i bruseren revnet eller på anden måde utæt, kan det medføre omfattende fugtskader på de omkringliggende vægge og gulve. Sørg derfor for at reparere skader og hold øje med, om gummifugerne er løse og trænger til at blive udskiftet.

Silikonefuger bør under alle omstændigheder udskiftes cirka hvert femte år, da de med tiden mister deres elasticitet og dermed ikke længere slutter tæt.

Sådan udskifter du silikonefugen i brusekabinen:

  1. Fjern den gamle fuge ved skære forsigtigt langs begge sider og løsne fugen med en hobbykniv. Pas på, du ikke beskadiger den underliggende membran, som beskytter mod fugt. Det gør du ved at sørge for, at kniven ikke er dybere end flisen. Sørg for, at fugen er helt ren, og rens til sidst ved hjælp af mineralsk tepentin eller acetone. Du må ikke bruge vand til rengøringen.
  2. Læg den nye fugemasse med en fugepistol. Gør det hellere lidt for langsomt end lidt for hurtigt, da der nemt kan opstå huller i fugen.
  3. Kør en fugespartel eller fugepind, så den rammer begge fliser samtidig, og fjern overskydende fuge. På den måde skaber du en jævn overflade. Vent mindst 12 timer, inden du går i bad.

Læs også: 9 trin til hovedrengøringen af badeværelset