Skal sommerhusets grill i brug i aften? Få tolv enkle råd til, hvordan du får en hyggelig, smagfuld og sikker grilloplevelse.

Om det er ved sommerhuset eller derhjemme, er grillaftener med venner og familie en vigtig del af den danske sommer for mange af os. Vi elsker at komme ud af køkkenet og lave mad under den åbne himmel – få sommerhuslivets bedste grilltips lige her!

Læs også: Hvilken grill skal jeg vælge?

9 tips til en god grillaften

 1. Strø en håndfuld groft salt på kullene – så holder varmen længere, og kullene oser mindre.
 2. Invester i de lidt dyrere kul, hvis du bruger en kulgrill. De holder længere, er lettere at tænde op og giver en mere jævn fordeling af varme.
 3. Slip for fastbrændt mad ved at bruge køkkenrulle eller en pensel til at fordele olivenolie eller en anden vegetabilsk olie på grillristen inden brug.
 4. Undgå at stikke i kød, mens det er på grillen. Det skaber huller i kødet, som derfor mister en del af sin saft og smag.
 5. Har du ambitioner om at grille mere end blot et par hakkebøffer, hvidløgsflute og måske en enkelt grillpølse, kan det være en god idé at anskaffe et stegetermometer. Gerne trådløst, så du slipper for at åbne ind til stegen og på den måde lukke varmen ud.
 6. Lad både kød og grønt hvile i cirka fem minutter, inden du skærer det ud.
 7. Husk hygiejnen. Sørg altid for at bruge ét fad til det rå kød, et andet til det stegte og et tredje til grøntsager. Det samme gælder grilltænger. Har du kun én, kan du ”grille” bakterierne af ved at holde tangen ind i varmen, inden du bruger det til at fjerne det færdige kød fra grillen.
 8. Brug en god stålbørste, som kan nå ind i alle kroge, til at rengøre grillristen, mens den stadig er varm. Så holder du den ren løbende og slipper for en større rengøringsaktion, når grillsæsonen er slut.
 9. Det rette grilludstyr kan betyde forskellen på en lækker middag og en mindre (forkullet) katastrofe. Invester i grilltænger med lange skafter og gode grillhandsker, så du ikke brænder dig. Derudover kan du gøre madlavningen ekstra sjov med smarte grill-gadgets som for eksempel en pizzasten, rygeboks, rotisseri, popcorngryde, støbejernspande, wokpande, bageform, baconholder og meget, meget mere. Find inspiration hos byggemarkeder, på webshops og lignende.

Rengør grillen i sommerhuset

Med en hård stålbørste kan du nemt rengøre din grill løbende. Det er lettest, når grillen er varm. Rengør låg og kanter med et fedtopløseligt rengøringsmiddel (for eksempel sulfo) - denne gang når grillen er kold.

… og 3 tips til en sikker grillaften

 1. Sørg for et stabilt underlag – både til selve grillen og til en eventuel grillstarter. En væltet grill eller grillstarter kan gøre meget skade. Hold desuden børn og dyr på afstand af grillen. Større børn kan sagtens give en hånd med, men sørg for at sætte dem godt ind i sikkerhedsreglerne og at holde dem under opsyn hele tiden.
 2. Grill kun udendørs. Du må aldrig (!) tænde din grill indenfor; ikke engang for lige at få gang i den på en regnvåd dag. Risikoen for kulilteforgiftning – som kan være dødelig – er nemlig meget høj, også i flere timer efter du har slukket grillen. Dampen kan du hverken lugte eller se, og den er derfor ekstremt farlig. Lad derfor altid din grill være udenfor.
 3. En grill kan blive meget varm. Beskyt dig selv mod varmen ved at sørge for godt grilludstyr som handsker og tang og at vente med at flytte på grillen og fjerne eventuelle kul, til grillen er helt kold.

Læs også: Slip for hvepse ved middagsbordet

Glædelig grillsæson!