Slip af med småfedtede skabslåger, kalk på vandhanen og krummer i ovnbunden med denne trin-for-trin guide til hovedrengøringen af sommerhusets køkken.

Køkkenet er et af de rum, som bliver udsat for mest snavs igennem madlavning, måltider og andre aktiviteter. Sommerhuslivet guider dig igennem hovedrengøringen af dit sommerhuskøkken.

Læs også: Guide: Hovedrengøring af sommerhuset

Tip! Skift kluden løbende undervejs, så du ikke rykker snavs og bakterier fra et område til et andet.

Guide: Hovedrengøring af sommerhusets køkken

 1. Vask vægge og lofter: Du kan for eksempel bruge en gulvmoppe og en blanding af én del grundrens og ni dele vand.
 2. Gør ovnen ren: Smør ovnens indvendige sider med brun sæbe, fyld en beholder eller en bradepande med vand og luk ovnen. Lad det stå natten over, og skrub grundigt. Rens til sidst med vand. Bagepladerne kan få samme omgang; smør dem ind i brun sæbe og læg dem i en sort plastiksæk – skrub og vask af dagen efter. Husk også komfuret; den bedste rengøringsmetode afhænger i høj grad af komfurtypen.
 3. Rens emhætten: Afmontér filteret og metalnettet forsigtigt, og giv det en tur i opvaskemaskinen. Hvis fileret et for stort, kan du vaske det i hånden med sæbevand. Aftør også emhættens yderside med sæbevand.
 4. Rengør vasken og afkalk vandhanen: Køkkenvasken kan være samlingssted for rigtig meget snavs. Skrub vasken med opvaskemiddel ved hjælp af den grove side af en fugtig svamp, og skyl efter til sidst. Er vasken meget beskidt, kan du lade vasken stå i blød i brunsæbe i en halv time. Afkalk hanen ved at skrue perlatoren af og lægge den i blød i en blanding af vand og eddikesyre – eller et andet afkalkende middel.
  Tip! Sidder perlatoren fast, og har du en et-grebs vandhane? Få Sommerhuslivets trick til nem afkalkningen lige her.
 5. Gør skabe og skuffer rene: Tag alt ud af både skabe og skuffer. Start med at støvsuge dem, og rengør dem herefter med sæbevand. Husk at tørre af ovenpå skabene. Vask også lågerne – både indvendigt og udvendigt.
 6. Rengør køleskabet: Tøm det for madvarer, og tag alle aftagelige dele ud, og rengør dem. Du kan for eksempel vaske dem i opvaskemaskinen. Rengør grundigt indeni skabet – husk overløbshullet i bunden.
 7. Gør mikroovn og opvaskemaskine ren: Læg en fugtig klud ind i mikroovnen og giv den et par sekunders varme. Det løsner snavs og fedt – men pas på; kluden bliver hurtigt meget varm. Opvaskemaskinen kan renses med et dertil indrettet rensemiddel, som bare sættes i bestikbakken, hvorefter maskinen køres en omgang (uden service) ved højeste temperatur.
 8. Afkalk elkedlen: Brug for eksempel tre dele vand og en del eddikesyre, og lad det koge op. Giv den en ekstra tur, hvis der er meget kalk, og kog efterfølgende et par omgange rent vand igennem for at fjerne eddiken.
 9. Afkalk kaffemaskinen: Brug eksempelvis én del eddikesyre og fire dele vand. Hæld det hele i vandbeholderen, og lad én deciliter løbe igennem. Sluk efterfølgende for maskinen og vent en halv time, før du lader resten af blandingen løbe igennem. Afslut med at koge et par gange rent vand i maskinen.
 10. Vask alle viskestykker, klude og lignende: Giv det en tur i vaskemaskinen, og skift gamle og hullede tekstiler ud.
 11. Tør køkkenbordet af, støvsug, vask gulvet: Gør dette til sidst, da rengøringen af resten af køkkenet ikke kan undgå at betyde lidt snavs på gulvet. Brug en helt ren klud, når du tørrer bordet af, og vask også soklen og fodpanelerne.

Tip! Læs også vores 9-trins guide til hovedrengøringen af badeværelset i dit sommerhus.