En bæredygtig renovering af sommerhuset er både godt for klimaet, samvittigheden og pengepungen – og fra 2016 kan du med de nye skatteregler ovenikøbet spare penge, når du laver miljøvenlige forbedringer på dit feriehus

Mange af os har overvejet energiomkostningerne, når vi laver mad, fyrer op, tager et varmt bad eller tænder lyset på en gråvejrsdag, og om det er for økonomien eller miljøets skyld, er ”energi”, ”spare” og ”bæredygtighed” ord, som før eller siden rammer de flestes læber.

Som sommerhusejer er energiforbruget sikkert også noget, du har fokus på. Med en miljørigtig og energivenlig renovering kan du både spare penge på forbrug, forbedre indeklimaet, give dit bæredygtige bidrag og øge dit hus’ værdi, hvis du en dag skal sælge. 

Det er blevet billigere at være klimavenlig

Er du ferm på fingrene, kan du selvfølgelig skabe mange forbedringer på dit sommerhus ved gør-det-selv-metoden. Hvor dine evner slipper op, kan det dog godt betale sig at tilkalde en ekstra – professionel – hånd. Med den nye grønne BoligJobordning får du fra 2016 nemlig ekstra store skattefordele, når du laver miljørigtige forbedringer på dit hus. 

Tip! Hvis du udlejer dit hus, er der også fordele at hente ved de grønne forbedringer.

Hvad går BoligJobordningen ud på?

BoligJobordningen er en ordning, som giver skattemæssige fradrag for istandsættelse og hjælp i boligen – herunder også din fritidsbolig. Fradraget kaldes håndværkerfradrag eller servicefradrag og gives for den betalte arbejdsløn; du kan altså ikke få fradrag for de materialer, du bruger i renovationen.

Spar penge på dit energiforbrug med en energivenlig renovering

Regeringen har i samarbejde med Dansk Folkeparti, Alternativet, SF og De Konservative indgået en ny grøn aftale om BoligJobordningen for 2016 og 2017. Det nye er et fokus på at understøtte klimavenlige og bæredygtige forbedringer.

Fradraget vil fra 2016 være todelt med et fradrag på 6.000 kroner pr. person for serviceydelser i hjemmet, mens fradraget for håndværkerydelser med et bæredygtigt sigte vil være op til 12.000 kroner. Med de nye skattefordele er det fra 1. januar 2016 derfor billigere end nogensinde at lave miljøvenlige forebringer på dit hus.

Hvad kan jeg få fradrag for?

Ordningen omfatter blandt andet højt fradrag på en række nye grønne ydelser som installation af luft-til-luftvarmepumper, installation af ladestik til el-biler, fjernelse af bygningsdele, som indeholder asbest, PCB eller bly og energirådgivning til energiforbedringer. På samme tid fjernes fradragsretten til ikke-grønne ydelser som indvendigt malerarbejde. 

I forvejen kan du blandt andet få det høje fradrag, når du installerer eller udskifter solfangere, hustandsvindmøller, solceller eller jordvarmepumper, isolerer ydervægge, gulv eller tag eller udskifter ruder og yderdøre. Læs meget mere om de nye fradragsberettigede ydelser i Skatteministeriets aftaletekst.

Tip! Bruger du kun dit hus om sommeren? Så går størstedelen af dit energiforbrug til opvarmning af vand. Derfor er en god investering et solvarmeanlæg, som kan dække hele varmtvandsbehovet om sommeren.

Hvordan indberetter jeg håndværkerfradraget?

Modsat tidligere er det faktisk efterhånden rimelig nemt. Læs her, hvad du skal huske for at få gavn af det grønne fradrag.

Tip! Husk også, at du blandt andet kan få fradrag for betalte arbejdstimer på rengøring og vinduespudsning.