LED-pære, halogenpære eller sparepære: Hvilken skal du vælge til dit sommerhus? Vi guider dig gennem tre forskellige lyskilder. 

Den forkerte belysning kan være generende og gå ud over din koncentrationsevne. Der findes en verden af forskellige typer lyskilder, og i denne artikel kan du læse om de mest almindelige, så du og dine gæster kan nyde godt af den helt rigtige belysning i sommerhuset. 

6 hurtige om lys

Hvad betyder lumen? Farvetemperatur? Eller hvad med spredningsvinkel? For at forstå forskellen på lyskilderne, er det nødvendigt at forstå de specifikationer, som adskiller dem. Måske har du allerede helt styr på de forskellige udtryk, som pryder elpærernes indpakning, men ellers kan du læse om dem her

Hvad er…

 1. Lumen beskriver, hvor meget lys pæren afgiver, eller sagt med andre ord: Hvor meget den lyser. 
 2. Energieffektivitet handler om, hvor meget lys pæren udsender, for den strøm den bruger. Effektiviteten måles i lumen pr. watt, og jo højere effektivitet – altså jo flere lumen pr. watt - jo mere energibesparende er pæren.
 3. Spredningsvinkel betegner den vinkel, hvor i lyset fra lyskilden udsendes; des bredere vinkel des større spredning. Du kan finde pærens spredningsvinkel på emballagen.
  Tip! Spredningsvinklen skal først og fremmest, passe til den funktion lyset skal udføre. Skal pæren oplyse et helt rum, skal vinklen være minimum 180 grader, mens lyskilder til læselamper, arbejdslys og lignende kan nøjes med en mindre spredning.
 4. Retningsbestemt lys er et udtryk, som tit bruges om spots, der ikke som en almindelig ”pæreformet” pære sender lys i alle retninger, men i én specifik kurs. Retningsbestemt lys har en spredningsvinkel på under 120 grader.
 5. Farvetemperatur måles i kelvin og handler om de dominerende farver, som et lys indeholder. Naturligt lys rummer mange forskellige farver, og hvor en gråvejrsdag domineres af blålige og kolde farver, er det de varme farver, som hersker ved for eksempel en solopgang. Jo højere kelvin, jo koldere lys – en kraftig overskyet himmel har for eksempel en temperatur på cirka 10.000 kelvin, mens almindeligt sollys’ farvetemperatur er omkring 5.000 kelvin.
  Tip! En farvetemperatur på mellem 2.700 og 3.300 kelvin skaber et varmt lys, som svarer til glødepærens skær. Til arbejde og generel belysning anbefaler Energistyrelsen en temperatur på 3500-4000 kelvin. 
 6. Farvegengivelse er et udtryk for, hvor godt pæren oplyser farver og detaljer. Her er det mest optimale lys naturligt dagslys, som har en såkaldt Ra-værdi på 100. Energistyrelsen anbefaler generelt en pære med minimum 85 Ra og minimum 90 Ra i rum, hvor detaljeniveauet er særligt vigtigt – for eksempel foran spejlet. Du kan læse på æsken, både hvilken kelvin- og Ra-værdi den enkelte pære har.

Halogenpærer, LED-pærer og sparepærer: Hvad er forskellen?

Helt kort kan vi fortælle, at vi anbefaler LED-pæren i langt de fleste tilfælde, da den har længere levetid, er energibesparende og kan bruges til både retningsbestemt og generel belysning. Er du interesseret i at læse mere, om de forskellige lyskilders fordele og ulemper, gennemgår vi dem her. 

Halogenpære, sparepære og LED-pære til sommerhuset

Halogenpærer

Halogenpærer giver et varmt lys med en god gengivelse af farver og detaljer. Den tænder med det samme, men udgiver en del varme og er dyr i forbrug.

 • Farvegengivelse: Halogenpæren har en Ra-værdi på 90-99 Ra og giver det lys, som kommer tættest på naturligt lys, og derfor den bedste gengivelse af farver og detaljer i et rum. Til gengæld betyder den komprimerede form, at gengivelsen er koncentreret om et mindre område. (Det bedste)
 • Farvetemperatur: Pærerne udsender et varmt lys og har en farvetemperatur på et sted mellem 2.500 og 3.000 kelvin.
 • Levetid: Cirka 2.000 timer eller 2 år ved almindeligt forbrug. Almindeligt forbrug betyder her cirka tre timer dagligt, og i sommerhuset vil de fleste pærer altså holde endnu længere. Sammenlignet med de andre lyskilder har halogenpæren den klart korteste levetid.
 • Energiforbrug: Halogenpærerne har en energieffektivitet på cirka 14 lumen pr. watt og altså et relativt højt energiforbrug. Den bedste energimærkning er C til 230 V halogenpærer eller B til lavvolts halogenpærer.
 • Pris: Pærerne er som udgangspunkt billigere end både LED-pærer og sparepærer, men til gengæld betyder det høje energiforbrug og den korte levetid, at de i det lange løb bliver en dyrere investering end de andre lyskilder. 

Hvor skal jeg bruge halogenpæren? Halogenpærernes eneste force er egentlig den gode farvegengivelse, men også her haler de andre lyskilder ind, og du kan med fordel bruge LED-pærer alle de steder, du ellers ville bruge halogenpærer.

Sparerpærer

Sparepæren giver et lidt blegt men relativt varmt lys og kan tage lidt tid om at tænde fuldt op.

 • Farvegengivelse: Sparepæren har en Ra-værdi på 80-85 og giver dermed den mindst naturtro gengivelse af rummets farver og det laveste detaljeniveau. 
 • Farvetemperatur: Med en farvetemperatur på 2.500-3.000 kelvin kan du både finde sparepærer, som giver et relativt varmt (2.500 kelvin) eller et mere neutralt (3.000 kelvin) lys.
 • Levetid: Sparepærer holder i op til 10.000 timer eller 10 år ved almindeligt forbrug og overgår altså halogenpæren med flere år.
 • Energiforbrug: Her overgår sparepærerne igen halogenpærerne med en energieffektivitet på cirka 43 lumen pr. watt. Den bedste energimærkning er A.
 • Pris: Sparepærerne er billige at købe og sammen med det lave energiforbrug, gør det lyskilden til en fornuftig investering.

Hvor skal jeg bruge sparepæren? På grund af den relativt lange levetid og den høje energieffektivitet er sparepæren på mange måder et bedre valg end halogenpæren, når det kommer til generel belysning i dit sommerhus. Med den lave farvegengivelse kan sparepæren ikke anbefales til steder hvor lyskvaliteten er ekstra vigtig, og generelt kan den sjældent leve op til LED-pæren.

LED-pærer

LED-pærer indeholder en lysdiode, som er en elektronisk enhed, der lyser, når der sendes elektricitet igennem. Pæren tænder med det samme, er meget energieffektiv og har en lang levetid.

 • Farvegengivelse: LED-pæren har fået et ry for at give et unaturligt lys, men i virkeligheden er pærernes lys blevet forbedret enormt over de sidste år. Med en farvegengivelse på 80-95 Ra nærmer LED-pæren sig selv de bedste halogenpæreres med deres Ra-værdi på maks. 99 Ra. 
 • Farvetemperatur: Farvetemperaturen på 2.600-3.500 kelvin betyder, at LED-pæren har den højest mulige farvetemperatur og dermed kan give det koldeste lys – men det betyder ikke, at lyset faktisk er koldt. Skalaen for varme farver går helt til 3.300, og farverne i lys med en farvetemperatur på mellem 3.300 og helt op til 5.000 beskrives som neutrale.
 • Levetid: LED-pærerne har den længste levealder blandt lyskilderne og kan holde i omkring 15.000-25.000 timer eller cirka 15 år ved almindeligt forbrug.(Den bedste)
 • Energiforbrug: LED-pæren er også den mest energivenlige pæretype og har typisk en energieffektivitet på omkring 67 lumen pr. watt. Den bedste energimærkning blandt LED-pærer er A+ eller A++. (Den bedste)
 • Pris: Pærerne er dyrere end de andre lyskilder, men i det lange løb sparer du både på indkøb og dit energiforbrug, og derfor er pærerne på langt sigt den billigste lyskilde.

Hvor skal jeg bruge LED-pæren? Vi fristes til at sige overalt. LED-pærerne findes både som retningsbestemte spots, som kan erstatte halogenspots, og almindelige pæreformede elpærer til generel belysning. Med det lave energiforbrug, den lange levetid og muligheden for både god farvegengivelse og –temperatur, kan du finde LED-pærer til det meste. 

Tip! Kvaliteten kan variere. Køb derfor LED-pære med energimærket; så er du sikret, at pæren lever op til minimumskravene på området – og husk at gemme kvitteringen. 

Læs også: Lys i forskellige rum

Hvilken sokkel skal jeg bruge?

Når du skal købe nye elpære, er det vigtigt, at du først tjekker, hvilken sokkel du skal bruge. Er det en ny lampe, står det på æsken og ellers kan du tjekke den gamle pære og eventuelt tage den med ned i butikken, hvis du er i tvivl.

Vil du høre mere?

Du kan læse de øvrige artikler i temaet om lys i sommerhuset lige her, hvor du blandt andet kan få gode råd til lys i sommerhusets forskellige rum.

Kilde: Energistyrelsen