Læs med og få gode råd og inspiration til belysningen i sommerhusets køkken.

Tip! Lige her kan du læse mere om spredningsvinkel, farvegengivelse, temperatur og en håndfuld andre udtryk, vi bruger i artiklen.

  1. Flere lyskilder: Køkkenet har flere funktioner. Det skal både være behageligt at opholde sig i og fungere som arbejdsplads. Derfor kan det være en god idé at kombinere en større lyskilde - for eksempel en loftslampe - med flere andre lyskilder.
  2. Køkkenbord: Her bruger du og din familie sikkert meget tid. Det er et af de områder, hvor du koncentrere dig, og når du laver mad, er det rart med et godt oplyst køkkenbord med et godt detaljeniveau. Vi anbefaler, at du vælger en lyskilde med en såkaldt farvegengivelse på over 90 Ra. Du kan finde Ra-værdien på lyskildens emballage. Spotlys eller en anden form for retningsbestemt lys med en spredningsvinkel på under 120 grader fungerer desuden godt ved køkkenbordet. Læs mere om, hvordan du vælger den rigtige elpære her.
  3. Undgå skygger: Hæng lamper med en afstand fra væggen, som svarer til cirka en tredjedel af køkkenbordets bredde. På den måde undgår du at skygge for lyset, når du arbejder ved køkkenbordet.
  4. Husk skabene: Topskabe er smarte og kan give nødvendig opbevaringsplads, men de kan også betyde en mørk arbejdsplads i køkkenet. Overvej, at sætte lyslister op under skabene. De kan fås billigt i de fleste byggemarkeder, og mange kan sættes op med selvklæbende tape. Nemt og smart.
  5. Vask: Sørg for god belysning over vasken, så du ikke også skal kæmpe med trætte øjne, mens du kæmper med opvasken. Du kan undgå generende genskær i vasken ved at bruge lyskilder med en stor spredningsvinkel.
  6. Pas på genskær: Er din bordplade lavet af et højglans materiale? Sørg for, at lyset heller ikke her er så skarpt, at det skaber et generende genskin.
  7. Spisebordet: Læs mere om belysning af dit spisebord i artiklen med 7 gode råd til lys i stuen.

Lys i sommerhusets køkken

Spots under topskabene er velegnede som arbejdslys på dit køkkenbord. 

Lys i sommerhusets køkken

Pendellamper på hver side af vasken giver et godt arbejdslys uden at skabe et ubehageligt genskær i køkkenvasken.

Pendellamper i sommerhusets køkken

De lukkede pendler giver både en god kontrast til det lyse rum og et nedadrettet lys, som fungerer godt til arbejdet i køkkenet.

Vil du høre mere?

Du kan få gode råd til lyset i sommerhusets andre rum eller læse de øvrige artikler i temaet om lys i sommerhuset lige her.

 Billederne i artiklen er fra danske NOVASOL huse.