+7000 kroner.

Har du lyst og lejlighed til at bruge lidt flere midler på at forbedre dit sommerhus, kan du tage fat i de mere omkostningstunge rum: Køkkenet og badeværelset.

Større renoveringsprojekter handler tit om fornyelse af køkken eller badeværelse. De er både mere tidskrævende og bekostelige end de mindre renoveringer, vi har berørt i vores renoveringstema. Har du overskuddet, kan en opdatering af netop disse rum skabe både komfort og et helt nyt look.

Farvel til 70-er køkkenet

Køkkener med mørke trælåger, brune kakler, orange gardiner og blomstret tapet er måske ikke længere så tidssvarende, og mange ønsker i dag noget mere lyst, enkelt og moderne.

En renovering af køkkenet handler dog nogle gange om at ændre og forny det eksisterende.  En stor del af de gamle køkkener er nemlig lavet af gode, robuste materialer, som med fordel kan genbruges. En omgang maling, nye hængsler og nye greb, og du har forvandlet rummet drastisk.

Tip! Er køkkenet meget medtaget, kan du med skift af låger og bordplade give rummet et helt nyt udseende – uden at hive den helt store tegnebog op af lommen.

Nyt køkken

Vælger du at installere et nyt køkken, kan du også nå langt med relativt få midler, hvis du vælger en af de billigere forhandlere og selv installerer køkkenet. Med en god vejledning, boremaskine og en smule snilde på fingrene er det ikke så kompliceret.

10 gode råd til dit nye køkken

 1. Sørg for god plads at arbejde på mellem vask og kogeplade – og ikke mindst på hver side af kogepladen.
 2. Få ovnen op i højde, så du slipper for at bøje dig, når der skal ost på lasagnen.
 3. Det er dyrt at flytte rør og afløb, så undgå at flytte vasken til et helt nyt sted i køkkenet. 
 4. Skuffer er som regel dyrere end skabe, men de er praktiske, hvis du vil undgå at spilde plads bagerst i skabet, hvor du aldrig kommer til.
 5. Åbne hylder med fine kopper, glas og lignende kan skabe hygge i køkkenet – men det er desværre besværligt at holde rent.
 6. Husk resten af huset. Er dit sommerhus et hyggeligt hus med 70’er stil, vil hvid højglans og rustfrit stål skille sig markant ud. Du kan overveje, om resten af huset skal have en gang maling, eller om du skal vælge en mere enkel stil i det nye køkken.
 7. Overvej stikkontakternes placering. Hvor skal kaffemaskinen stå? Og hvad med mikroovnen? Undgå forlængerledninger og irriterende stikdåser ved at placere kontakterne de rigtige steder.
 8. Hvis pladsen er trang, kan det være en god idé at vælge lyse farver for at få rummet til at virke større.
 9. Har du opvaskemaskine i sommerhuset? Sørg for, at den ikke er for langt fra vasken, hvis du vil undgå våde gulve og unødvendigt besvær.
 10. Indret! Du vil sikkert ikke springe udsmykningen over i stuen eller soveværelset, men specielt i små køkkener er det nemt at glemme. Plakater, foto og andet kunst på væggen, en fin urtepotte, lyskæde eller måske en sjov amagerhylde med krydderier gør dit køkken hyggeligt og personligt.

Koekken I55350

Giv et ensfarvet køkken et farverigt touch med diverse pyntegenstande, billeder og farverige viskestykker. 

Lyst k'kken med krukker

Med flotte krukker, skåle og bøtter kan du give køkkenet dit eget præg og samtidig gemme de ting væk, som ellers står og roder. 

Spar energi & økonomi

Ved at skifte dine hvidevarer, kan du både spare penge og beskytte miljøet. Gå efter A-mærkede apparater med flest mulige plusser. Er du interesseret i flere energivenlige forbedringer af dit feriehus, kan du læse de 10 tips til en energivenlig bolig. Hyrer du professionel hjælp, kan du ovenikøbet nyde godt af grønne skattefordele

 Badeværelse I50815

Bad: En ren fornøjelse

Du kan sagtens selv sætte det gamle badeværelse i stand – endda inden for et overskueligt budget. Ikke mindst hvis du selv vælger at stå for det praktiske. Med lidt fingerfærdighed og inspiration kan du trylle det gamle, nedslidte badeværelse om til noget, der både er nyt, lækkert og funktionelt. 

5 råd til renovering af dit badeværelse

 1. Fliser: Der findes et stort udvalg af smukke fliser i et prisleje, der er til at betale, og de nye fliser er, hvad maling er for de fleste andre rum – de giver rummet en hel ny fremtoning. 
  Tip! Sammenlignet med udskiftning af håndklæder, måtter og lignende, er det relativt besværligt at skifte fliser. Undgå derfor at vælge en ”modefarve”, men vælg en neutral farve. Leg i stedet med farverne på de ting, som er lette at bytte ud, når du er træt af den pastelblå, du elskede for et år siden.
 2. Toilettet: Køb af et nyt toilet kan være tjent ind på tre år, da de nye toiletter bruger færre liter pr. skyl end de gamle toiletter. 
 3. Pynt: Når først rammerne og saniteten er på plads, kommer alt det sjove. Det flotte spejl, det kulørte badeforhæng, duftende sæbe og de små ting, som lige sætter prikken over i’et. Ligesom med køkkenet kan pynten nemt blive glemt, men også på badeværelset kan det betale sig at tænke på indretningen.
 4. Opbevaring: Er badeværelset lille kan loftshylder løse en del opbevaringsproblemer. De er relativt skjult, og bruger du ovenikøbet fine kasser eller kurve, kan du nemt gemme ”rodet”. 
 5. Rummelighed: Et stort spejl er både praktisk, og får rummet til at virke større. 

 Badeværelse A26481

Du kan sagtens pynte dit badeværelse op og på den måde skabe en personlig stemning i rummet.


Badeværelse I50815

 Et stort spejl giver illusionen af et større rum.

Har du lyst til at høre mere om renovering af dit sommerhus, kan du læse de andre historier i vores tema ”Renovering for få midler".

Se desuden før- og efterbilleder, læs Preben Sørensens renoveringshistorie og få inspiration til dit eget renoveringsprojekt her.

Alle billeder i artiklen er fra danske NOVASOL-huse.