1000-2000 kroner.

Du behøver hverken bruge mange penge eller meget tid, hvis du vil give dit feriehus et nyt look. Få gode råd og inspiration til indretning, små forbedringer og opdateringer, som både kan give dit sommerhus nyt liv og et personligt præg.

Giv gamle møbler et pift

En forbedring, som kræver lidt arbejde, men til gengæld kan gøre en enorm forskel, er en omgang maling. At male selve huset er måske uden for de økonomiske rammer eller overskudsbudgettet – men mindre kan bestemt også gøre det. 

Giv de lidt tungere træmøbler en gang lys maling. Det kan være stigereolen, sofabordet, skænken i hjørnet eller spisebordsstolene. Masser af hvidt og masser af lys er nogle af de fællesnævnere, som skaber ro og lethed i huset.  

Hyggeligt sommerhuskøkken_E02349

De gamle stole har fået en gang rød maling, som fungerer godt med puderne på den mere bastante bænk, som er holdt i hvid.

Tip! Lyse møbler skaber en god base for et levende og hyggeligt hjem – og så er det nemt at sætte farvespillet op med puder, tæpper, plaider og farverige billeder.

Lav plads

Skil dig af med unødvendige møbler, som bare står og fylder. God plads mellem møblerne giver en luftig følelse. Har du selv børn eller børnebørn, eller lejer du dit hus ud? Så husk også, at der skal være god plads til leg og tumlen i stuen. Pas på, den ikke bliver for overfyldt.

Lys og rummelig stue_D15015

Pynt & kreativ pral

Når basen er lagt, er der flere ting, du kan gøre for at sætte et personligt præ på dit sommerhus. 

Vælg farver, der allerede er i rummet, og bind på den måde de forskellige dele af indretningen sammen. En tommelfingerregel er, at lyse farver giver følelsen af et større rum, mens mørkere farver kan give en hyggelig hulestemning.

Læs også: 8 indretningstips, som kan optimere din udlejning

Farvekoordineret spiseplads_E09153

Den blå farve går igen på både stole, båd, vase og tallerkenrækken på væggen. På den måde får rummet et enartet udtryk.

6 tips til indretningen

 1. Nye farverige puder til sofaen giver stuen en ny følelse. Har du det kreative gen, kan du eventuelt sy betrækkene selv.
 2. Kunst på væggene gør et rum til noget særligt. Du kan finde spændende, sjove og måske endda unikke billeder på loppemarkeder eller i genbrugsbutikker – eller male dine egne. 
  Tip! Du behøver ikke at være kunstner for at lave dine egne billeder. Prøv dig frem. I Søstrene Grene og Tiger kan du for eksempel købe billigt maleudstyr, mange steder på nettet kan du downloade flotte plakater, du kan lave en fotokollage med dine egne snapshots eller få trykt dine fotos på lærreder.
 3. Har dit spisebord set bedre dage? Hvis ikke du føler for at skifte det ud eller svinge penslen, kan en fin dug skabe hyggelig (sommerhus)stemning, mens slid og skavanker skjules.
 4. Noget andet, som kan skabe illusionen af et helt nyt hjem, er pynt. Få og enkle pynteting som lysestager eller vaser med friske blomster fra haven giver et touch af hygge. 
  Tip! Hvis dit hus udlejes, er det en god idé at undgå for mange pyntegenstande; det skal helst være nemt at gøre rent.
 5. Er rummet lille? Spejle giver en illusion af rummelighed og luft. 
 6. Udskift gardiner, badeværelsesmåtter, håndklæder og andet tekstil, som måske er blevet lidt nusset at se på – det giver et helt nye look.

Udendørs udsmykning

Områderne udenfor kan nemt blive glemt i renoveringsfarten, men opdatering af udendørsarealerne kan give dit feriehus en helt ny stil. Området ved hoveddøren er husets ansigt udadtil og det første, som møder både dig og dine gæster.

 Entréområde_k51713

5 tips til et flot entréområde

 1. Indret entréområdet med blomsterkrukker.
 2. Slå græsset og klip hækken jævnligt. Medmindre du har en naturgrund - naturligvis.
 3. Hvis der er kommet alger på fliserne, kan de bekæmpes med fliserens, og på den måde får din flisegang, terrasse eller indkørsel et fint nyt udseende. 
 4. Udskift den gamle dørmåtte, og sørg for jævnligt at banke den fri for støv og skidt.
 5. Brug ting, som har en fælles rød tråd – det kan være materialet, formen, farven og meget mere. Et ensartet udtryk skaber ro og harmoni. 

Læs også: 8 tips: Giv dit sommerhus et nyt look

Den helt gratis

Hvis du ikke har lyst til at investere i maling, pyntegenstande og nye gardiner, kan du med et snuptag få et helt ”nyt” hjem – uden at skulle have tegnebogen op af lommen. 

Metoden er simpel men kræver måske lidt sved på panden: Flyt rundt på møblerne. Du kan for eksempel bytte rundt på sofagruppen og spisebordet, soveværelset og gæsteværelset eller flytte sengen, bogreolen eller skænken over til den modsatte væg. At finde nye hjem til mindre ting som billeder, kunst og pyntegenstande kan også give en ny følelse i rummet.

Tip! Efter mange år med samme indretning kan det måske være svært at se mulighederne. Få fat i plantegningen, eller tegn den selv. Prøv for eksempel en af de mange gratis tegneprogrammer på nettet; Floorplanner.com og Sketchup.com er bare et par af mange. På den måde kan du uden anstrengelser lege med  nye møbelkombinationer – måske bliver du endda inspireret til alligevel at investere i den der nye sofa. 

Plantegning_A01217

Har du lyst til at høre mere om renovering af dit sommerhus, kan du læse de andre historier i vores tema ”Renovering for få midler".

Du kan for eksempel få inspiration til dit eget renoveringsprojekt fra sommerhusejer Preben Sørensens renoveringshistorie, hvor du også kan se før- og efterbilleder.

Alle billeder i artiklen er fra danske NOVASOL huse.