Med et energisparehus kan du holde energiforbruget på et minimum, spare penge og passe på miljøet. Læs historien om Carsten og hans kone, som byggede deres eget energivenlige sommerhus.

Hvad sker der, når I holder energiforbruget og miljøbelastningen på et minimum? Så kan både du og dine gæster spare penge og passe på miljøet.

Den erfaring har Carsten Dalsgaard og hans kone med deres energivenlige sommerhus på Blåhvalvej 3 gjort sig. Huset udlejes hele året af den lille familie, der også tæller datteren på 1,5 år.

Huset i Nr. Lyngby i Nordjylland blev bygget af familien Dalsgaard i 2010. ”Vi ville bygge et energisparehus og har diskuteret forskellige muligheder med vores entreprenør,” fortæller Carsten. Huset er udstyret med solfangere, der næsten dækker hele energiforbruget.

Energivenligt sommerhus med solfanger

Desuden er der varmepumpe, der fungerer som husets primære varmekilde. ”I begyndelsen overvejede vi andre alternative energikilder, for eksempel en vindmølle til husholdningsbrug, men den kunne vi desværre ikke få byggetilladelse til,” forklarer den unge familiefar.

Hvad der er sparet, er tjent

De forskellige energibesparende tiltag på Blåhvalvej 3 har gjort byggeriet cirka 10 % dyrere. Den ekstraomkostning er tjent ind på omkring 10 år – blandt andet via skattefordelen. Den moderne teknologi betyder desuden, at både familien Dalsgaard og husets gæster har en væsentlig besparelse på forbrugsomkostninger.

Sommerhus stue_ TV og andet elektronik drives af husets solfangere

En livsstil

På spørgsmålet om hvorfor Carsten Dalgaard og hans kone besluttede sig for et energivenligt sommerhus, bliver samtalen mere livlig. Valget har helt tydeligt med en livsstil at gøre: ”Vi tror, at hele energidebatten med tiden bliver mere og mere vigtig. Vi er ikke fanatiske, men vi vil gerne gøre vores til, at kloden ikke belastes unødigt,” fortæller Carsten Dalgaard.

Energivenligt køkken_Produkterne i køkkenet drives af husets solfangere

Udover det flotte design kan Carsten Dalgaard, hans familie og enhver gæst i det sorte hus af træ på Blåhvalvej 3, glæde sig over at holde ferie i et hus, der så godt som kun bruger grøn energi. Kun i meget begrænset omfang bruges der fossile brændstoffer. 

Og der er masser af gæster. De sidste par år har det energivenlige hus i gennemsnit udlejet 25 uger om året. Det er langt over gennemsnittet for andre lignende huse i området – energivenlige feriehuse er meget attraktive.

Familien Dalsgaards sommerhus ligger på en naturgrund blot 350 meter fra stranden. I den skønne natur med stejlkyster og strand ligger det bæredygtige hus i uforstyrrede omgivelser: ”Jeg finder det på en eller anden måde godt og rigtigt, at vores hus skåner omgivelserne og den omkringliggende natur,” siger Carsten med et stort smil.