Mangler I inspiration til sjove udendørsaktiviteter? Sommerhuslivet har samlet tre havespil, som I kan spille i sommerhusets have.

Sommeren betyder tid udendørs og tid til at slappe af og hygge sig sommerhusets have med venner og familie. Sluk tv’et, og pak telefonen væk: Vi guider dig gennem reglerne for tre klassiske udendørsspil, som betyder timevis af kvalitetstid for både børn og voksne.

1. Kongespil

Kongespil

Kongespil – også kendt som Kubb eller Vikingspil – er en klassiker, når det kommer til spil i haven. Spillet kræver, at I har et spil med de dertilhørende ”kubber”, kastepinde og konge samt et relative fladt areal, som kan bruges til bane.

Reglerne

 1. Sæt banen op ved hjælp af de fire hjørnepinde. Banen skal cirka være 5x8 meter. Placér fem kubber i hver ende og kongen i midten, som I kan se på tegningen.
 2. Del jer op i to hold. Holdene består typisk af fire personer, men I kan godt være flere eller færre – dog max seks, da der er seks kastepinde.
 3. Hvert hold placerer sig bag sin basislinje (se tegning). I vælger, hvem der starter, ved at en fra hvert hold kaster en pind så tæt på kongen som muligt. Det hold, der starter, er holdet, hvis pind kommer tættest på kongen – uden at vælte den. Vælter I kongen inden spillets afslutning, har holdet, der vælter den, tabt.
 4. Det første hold skiftes til at kaste alle sine pinde og forsøge at vælte modstanderens kubber. I fordeler selv de seks kastepinde imellem jer.
 5. Når alle pinde er kastet, er det Hold 2’s tur. Har første hold væltet én eller flere kubber, skal Hold 2 først skille sig af med disse. Det gør de ved at kaste dem over på Hold 1’s banehalvdel – det vil sige mellem kongen og Hold 1’s basislinje. Kubberne rejses, der hvor de lander, hvorefter Hold 2 skal vælte dem. Når det er gjort, kan de gå videre til Hold 1’s kubber. 
 6. Hold 1 kaster sine væltede kubber over på Hold 2’s banehalvdel på samme måde, som forklaret ved punkt 5. Er der stadig nogle af Hold 2’s kubber tilbage på Hold 1’s banehalvdel, flyttes Hold 1’s basislinje frem til den forreste af disse.
 7. Spillet fortsættes på denne måde, indtil et hold har væltet alle modstanderens kubber. Herefter skal dette hold vælte kongen. Det hold, der vælter kongen, har vundet. 
  Tip! Kongen skal væltes fra den oprindelige basislinje og i samme tur, som den sidste kubb er væltet – ellers taber holdet spillet. Sørg derfor altid for at have mindst én kastepind tilbage, når den sidste kubb væltes.

Kongespilregler


På tegningen ses startopstillingen til kongespil. I må selv vælge, hvor på basislinjen I vil placere jeres kubber.

Psst.. Har I ikke et Kubb kongespil? Eller vil I bare prøve en anden udgave af det populære spil? Kongepil kan også spilles i en fodboldudgave. Brug kegler eller lignende som kubber (og konge), og vælt modstanderens kegler med en fodbold i stedet for kastepindene.

Læs også12 tips til den perfekte grillaften

2. Petanque

Petanque

Et spil, hvor alle kan være med. I skal bruge et petanquespil, som kan købes i de fleste legetøjsforretninger. Petanque spilles normalt på en bane af grus, men kan også sagtens spilles i haven. I har bare brug for et jævnt stykke græs på cirka 4x15 meter.

Reglerne

 1. Petanque kan både spilles én mod én eller i hold. Spiller I i hold, skiftes I til at kaste.
 2. Træk lod om, hvem der begynder.
 3. Tegn en cirkel med en diameter på cirka 50 centimeter i jorden – alle spillere skal have begge fødder inden for cirklen, når de kaster. Hvis I spiller på græsplænen, kan I markere kastestedet med en pind eller lignende. Det vigtigste er, at I står med samlede fødder, når I kaster.
 4. Første spiller kaster grisen: Den lille kugle, der fungerer som mål. Grisen skal kastes 6-10 meter væk fra cirklen. Lykkes det ikke, kastes der om. Herefter kaster første spiller sin første petanquekugle så tæt på grisen som muligt – I må ikke kaste overhåndskast.
 5. Det er nu anden spiller/Hold 2’s tur. Hold 2’s spiller(e) kaster, indtil det lykkes at komme endnu tættere på kuglen end Hold 1. Når det lykkes, er det igen Hold 1’s tur. Sådan fortsætter spillet, indtil alle kugler er kastet. Det er altså altid spilleren/holdet, der er længst fra grisen, der kaster.
 6. Når et hold har brugt alle sine kugler, fortsætter det andet hold, indtil alle kugler er brugt.
 7. Efter hver runde tæller I point. Det hold, som er tættest på grisen, får ét point pr. kugle, der er tættere på grisen end modstanderens bedste kast (se tegning).
 8. Normalt er kampen slut, når et hold når 13 point; men I kan selvfølgelig spille til det antal point, I har lyst til.

Petanqueregler

Hold 2 ville i dette tilfælde få to point, da to af holdets kugler er tættere på grisen end Hold 1's nærmeste kugle.

3. Have-bowling

Bowling i haven

En leg, som I kan lave, uden at skulle ud og investere i særligt udstyr. Sæt blot 10 flasker (for eksempel tomme sodavands- og vandflasker, som I fylder med vand) op på et jævnt underlag, og brug en bold til på skift at forsøge at vælte flaskerne.

Læs også: 9 trin til et børnevenligt sommerhus

Reglerne

 1. Et spil består normalt af 10 runder.
 2. Hver spiller får to ture pr. runde – med mindre I får en strike (alle kegler væltet i første forsøg), så er runden kun en enkelt tur.
 3. I får ét point pr. kegle, I vælter – med mindre der er tale om en strike eller en spare (alle kegler væltet i andet forsøg).
 4. En strike giver 10 point plus det antal kegler, du vælter i de næste to kast. For eksempel: Du får en strike i en runde, og i næste runde vælter du 5 kegler i først kast og 3 kegler i andet kast. Derfor får du i alt for de to runder 10 point + 5 point + 3 point (for første runde med striken) og 5 point + 3 point (for anden runde) = 26 point.
 5. En spare giver 10 point plus det antal kegler, du vælter i det næste kast. I kan selvfølgelig også vælge at gøre matematikken lidt lettere og for eksempel beslutte, at en strike giver 20 point og en spare 15 point.
 6. Vinderen er den, der har flest point, når de 10 runder er slut. 

Psst... Viser sommervejret sig fra sin grå side? Læs, hvordan du kan gøre sommerhuset gråverjsvenligt med sjove aktiviteter!